Praktijk voor Fysio- en Manuele Therapie van Ameide & Zwaaneveld

Door fysiotherapie weer in balans

Lopen, staan, springen, bukken, het lijken vanzelfsprekende bewegingen. Op een dag werkt het lichaam plotseling niet meer zo mee als u gewend bent. Vaak beseffen we pas als er klachten ontstaan hoe goed georganiseerd het systeem is waar we iedere dag op rekenen.

Fysiotherapie

Fysiotherapiepraktijk

De fysiotherapeut is een specialist op het gebied van bewegen. Met fysiotherapie behandelen we klachten en helpen we u om (ergere) klachten te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer een beweging moeilijk is, u sportblessures heeft opgelopen of als gevolg van een ziekte of ongeluk klachten zijn ontstaan.

Fysiotherapie

Meestal maken oefentherapie, massage en technieken met apparatuur deel uit van de behandeling. Daarnaast geven we advies en voorlichting.

Manuele therapie

Bij deze therapie verhelpen we, na gedegen onderzoek, functiestoornissen van gewrichten met passieve, mobiliserende bewegingen. Hierdoor herstelt en vergroot de beweeglijkheid van het gewricht snel. Mobiliseren is het verbeteren van de beweeglijkheid met (geringe) kracht.

Soms is dit niet voldoende en is er meer kracht met een snellere beweging nodig, waarbij een knappend of krakend geluid kan worden gehoord. Dit manipuleren lijkt misschien eng, maar veiligheid staat bij ons voorop. En het resultaat is bijna altijd positief: minder pijn en beter kunnen bewegen.

Manipulatie kan bijvoorbeeld bij de volgende klachten worden toegepast:

  • hoofd- en nekpijn
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de arm
  • lage rugklachten, eventueel met uitstraling naar het been
  • pijnklachten van de borstwervelkolom
  • pijn ter hoogte van schouderbladen of ribben
  • klachten na te zijn ingegipst of na een verstuiking

Psychosomatische therapie

Soms raak je uit balans, overbelast, gestrest of zelfs ziek. En je bent de controle over jezelf kwijt. De oorzaak is soms onduidelijk, maar dat wil niet zeggen dat er niets aan te doen is.

De Psychosomatisch therapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van onbegrepen complexe klachten o.a. stress- en spanningsklachten. Hij heeft aandacht voor de lichamelijke, emotionele, gedragsmatige en psychosociale aspecten. Hij richt zich op herstelbelemmerende factoren. En probeert d.m.v. bewustwording, oefeningen en opdrachten je innerlijke  balans en verbinding  te herstellen in relatie met je omgeving. Dit maakt je vrij en verbonden.

Voor wie? De volgende signalen zijn indicaties voor psychosomatische aanpak:

Lichamelijke signalen: vermoeidheid, spierpijn, buikpijn, rug/nekpijn, hoofdpijn/duizeligheid, onzekerheid, benauwdheid/ademhalingsklachten en hyperventilatie.

Geestelijke signalen: onrust, lusteloosheid, angst, somberheid, piekeren, prikkelbaarheid, niet meer genieten, slaapproblemen, algeheel onbehagen 

Gedragsmatige signalen: te veel of te weinig eten, overmatig roken/alcohol of medicijn gebruik, chaotisch, emotionele uitbarstingen, vermijding van contact, afname in prestaties

Belastende situaties: werkdruk, relationele problemen, emotionele gebeurtenissen, conflicten, verlies/rouw, trauma, langdurige ziekten, dagelijkse spanningen/zorgen

Voor meer uitgebreide informatie zie Netwerk Psychosomatiek Twente of bekijk het filmpje.

McKenzietherapie

Deze therapievorm kenmerkt zich door het centraal stellen van uw zelfredzaamheid. Na het behandelen van de klachten, is de patiënt in staat om bij een volgende pijnperiode zelf met therapie te beginnen. Daardoor kunt u klachten in het vervolg verminderen of zelfs verhelpen. 

Het verloop van de behandeling
Als u bijvoorbeeld met rugklachten bij onze therapeut komt, beginnen we na het onderzoek direct met de oefeningen. Deze dienen een paar keer per dag te worden uitgevoerd voor het beste resultaat.

Bij de volgende behandeling controleren we of en hoe er is geoefend en vindt eventueel correctie plaats, een betere uitvoering of een vervolgoefening. Indien nodig wordt de beweeglijkheid lokaal vergroot met behulp van mobilisatie of manipulatie.

Het resultaat is afhankelijk van uw inzet
Het is de bedoeling dat de aangeleerde oefeningen in het dagelijks leven ingepast worden, waardoor het in het vervolg mogelijk is klachten te voorkomen. Het resultaat is dus sterk afhankelijk van uw eigen inzet.

Medical Taping Concept

Het Medical Taping Concept gaat uit van de gedachte dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en de preventie van lichamelijke klachten. Door het aanbrengen van speciale elastische tape wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Maak een afspraak

Fysiofitness

Voor specifieke doelgroepen bieden we ook speciale beweegprogramma’s. Bijvoorbeeld bij:

  • diabetes
  • COPD
  • hartfalen
  • obesitas

Bij deze programma’s gaat het erom de conditie te verbeteren zodat dagelijkse activiteiten weer, of met minder moeite, uitvoerbaar zijn. Dit gebeurt in groepen van ongeveer 6 personen, onder deskundige begeleiding.

Na een intake volgt een test om te meten hoe uw huidige conditie (en wat uw gewicht) is. De uitkomst van deze meting wordt gebruikt voor de trainingen die steeds intensiever worden. Na verloop van tijd wordt u weer getest. Dit geldt dan weer als basis voor het vervolg.

Bent u toe aan een actievere levensstijl of wilt u uw conditie of spierkracht verbeteren en onderhouden, bijvoorbeeld na een blessure? Bij Van Ameide & Zwaaneveld kunt u hier onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut aan werken.